Hattyú - Orvos-Esztétikai Klinika"
A hely, ahol a szépség újjászületik!

A cellulit komplex kezelése

 Cellulit kórképe

A cellulit korunk civilizációs népbetegsége. Női dominancia jellemzi, férfiaknál csak igen ritkán, egyéb betegség kísérő tüneteként jelentkezik. A 30 év feletti korosztályban a nők 90%-a érintett, de napjainkban a cellulitos bőrt már pubertásoknál tapasztalhatjuk a helytelen étkezési szokások miatt. A kórképre jellemző változások elsősorban a zsírszövetben zajlanak, de a kötőszöveti réteg is érintetté válik a későbbiekben. Ezek az elváltozások együttesen azt eredményezik, hogy a bőrfelület egyenetlenné, rücskössé válik, gyakran durva tapintatú és hideg érzetű lesz: kialakul a narancsbőr tipikus képe.
 
A zsírszövetnek számos funkciója van: mechanikai, fizikai- és hővédelmet biztosít, valamint energiaraktárként működik


Cellulit női dominanciájának magyarázata

Nőknél a testtömeg 25 %-át teszi ki a zsírszövet, amely főleg az alsó testfélre lokalizálódik és a női kötőszöveti rostokhoz hasonlóan vertikálisan rendeződik el (függőlegesen, a nehézségi erő – gravitáció- irányával párhuzamosan).  A női a zsírszövet és a kötőszövet közötti határ pedig kevésbé ellenálló. Ezzel szemben a férfiak testtömegének 15 %-át teszi ki a zsírszövet, ez elsősorban a felső testfélre lokalizálódik és a kötőszöveti rostokkoz hasonlóan ferde irányú az elrendezésben, egy szorosabb, masszívabb képletet alkot. A nők kötőszövete genetikailag lazább, és a hormonális hátterük miatt hajlamosabbak zsírraktárak képzésére és a víz visszatartására is. Ezek a tények érthetővé teszik a cellulit kórképében tapasztalható női dominanciát.


Cellulit keletkezése, okai

A cellulit keletkezésének mechanizmusában döntő lépés, hogy a zsírképződés mértéke meghaladja a szervezetben a zsírfelhasználás mértékét. A megnagyobbodott zsírsejtek könnyen benyomulnak a rugalmatlanná és merevvé váló kollagén rostok közé, ahol kis zsírgöböket alkotnak.
 
A cellulit háttere nagyon összetett. Kialakulásában a genetikai tényezőkön túl jelentős szerepe van a hormonális háttérnek. Ezért jelenhetnek meg a tünetek már pubertáskorban is, hiszen a kiegyensúlyozatlan működésű petefészkek időnként túl sok ösztrogént termelnek, vagy a terhesség alatt, amikor az első 3 hónapban a petefészkek, majd a placenta biztosítja a magas ösztrogénszintet.
A cellulit következő provokáló faktora a helytelen táplálkozás: a túl sok zsír és cukor, az élelmiszerekben lévő adalékanyagok, valamint a túl kevés folyadékbevitel.
A fizikai inaktivitás mellett az alacsony energiafelhasználás a zsírszövet gyarapodásához és az izomtónus csökkenéséhez vezet, ami szintén ideális feltételeket teremt a cellulit kialakulásához.
Bizonyos gyógyszerek (neuroleptikumok, progeszteron), valamint a stressz, a depresszió és a vérkeringés zavarai is cellulithez vezetnek. A túlzásba vitt alkohol-és kávéfogyasztás, valamint a dohányzás is összefüggésbe hozható a cellulittel.


Cellulit lokalizációja

Leginkább a comb , a fenék és a has területén fedezhetjük fel a jellegzetes narancs héjára emlékeztető bőrelváltozásokat. Ezért is említjük gyakran narancsbőrnek.


Cellulit típusai

A klinikai kép alapján a cellulitnek 4 súlyossági fokozatát különíthetjük el:

 • A 0. stádiumban a bőr sima, narancsbőrös tünetek sem álló sem fekvő helyzetben nem jelennek meg.
 • Az 1. stádiumban a bőr nyugalmi helyzetben a 0. stádiumhoz hasonlóan sima, de összenyomva megfigyelhetőek a narancsbőr tünetei.
 • A 2. stádiumban a bőr fekvő helyzetben sima, de állva megjelennek a jellegzetes tünetek.
 • A 3. stádiumban pedig testhelyzettől függetlenül, összenyomás nélkül is szembetűnőek a tünetek.

A cellulitnek 3 típusa ismert,
annak alapján, hogy a cellulit kialakulásában szerepet játszó 3 legfontosabb tényező, nevezetesen

 • a zsírsejtek működési zavara,
 • a kötőszövet fibrosisa és
 • a vízvisszatartás közül melyik a legmeghatározóbb. Így elkülönítünk fibrózissal járó, oedemaval járó és vegyes típusú cellulitet.


 

Cellulit megszüntetése a Hattyú Alakformáló Központban

A cellulit kialakulásának számos oka van, ezért a tünetek enyhítésére komplex terápiás eljárásokat kell alkalmaznunk.

 • Első lépésként törekedjünk az életmódbeli provokáló tényezők mérséklésére vagy kiiktatására. Figyeljünk a táplálkozásra: a páciens kerülje az állati eredetű zsírokat, a sót, a finomított cukrot, a szénsavas üdítőket és a mesterséges adalékanyagokat. A folyadékbevitel napi 2-3 liter legyen. Kerülje az élvezeti cikkeket: a dohányzást, az alkoholt és a kávét és váljon rendszeressé a napi testedzés.
 • Amennyiben a páciens súlyfelesleggel küzd egészségügyi és esztétikai célból is érdemes bevezetni a diétát. Ha csak a kritikus területeken küzd lokalizált zsírtöbblettel, úgy bevezethető végleges zsírbontás cryolipolysissel (CoolTech), vagy radiofrekvenciás körfogatcsökkentés (Venus Legacy).
 • A narancsbőr enyhébb formáinál, illetve minden gépi vagy kézi kezelések mellett  bevethetőek az otthoni praktikák is: régi trükk a hideg-meleg váltózuhany, amely fokozza a vérkeringést és erősíti a kötőszövetet. Ezt a folyamatot kiegészíthetjük a terület masszírozásával dörzskesztyű, vagy lufa-szivacs segítségével. Jó hatása van a rendszeres szaunázásnak is, hisz élénkíti a keringést, fokozza az anyagcserét és elősegíti a méregtelenítést. Alkalmazhatóak helyileg olyan krémek, amelyek hatóanyagaik révén elősegítik a salakanyagok kiürülését keringést fokozó hatásukkal, valamint segítik a zsírsejtek lebomlását. Ezek a készítmények leggyakrabban koffeint, l-karnitint, növényi enzimeket, illóolajokat, tengeri algát és zöld teát tartalmaznak. Az illóolajok közül a fahéj, a borókafenyő, a citrom, a grapefruit, az édeskömény, a rózsa és a boróka olaja a leggyakrabban használt, de magas koncentrációjuk miatt mindig bázisolajba (oliva olajba) cseppentve alkalmazzák leginkább masszázs, vagy testtekercselés során.
 • Természetesen a tudomány és a technológiai fejlesztések a cellulit kezelésében is új távlatokat nyitnak. A radiofrekvenciás technológiát több, mint 30 éve alkalmazza az orvostudomány. A módszerrel kapcsolatos legújabb kutatási eredmények lehetővé tették, hogy az alakformálás és esztétika területén is az egyik legbiztonságosabb és leghatékonyabb piacvezető technológiává váljon.
 • A Venus Freeze egy olyan forradalmian új, nagyon hatékony kezelés, mely során a rádiófrekvencia és a mágneses terápia együttes, egymást erősítő hatására kiváló és tartós eredményt érhetünk el a körfogat csökkentés, a bőrfeszesítés és a cellulit kezelésében. A kezelés során a radiofrekvenciás energia, mely a vákuum révén 15 mm-es mélységig tud lehatolni, valamint a kontrollált hőbevitel hatására a zsírsejtek mérete, ezáltal a kezelt terület körfogata jelentősen csökken. Hatásukra jelentősen élénkül az adott terület vér-és nyirokkeringése, helyre állnak az anyagcsere-folyamatok, felszabadulnak a lerakódott méreganyagok. Az mágneses energia hatására fokozódik a bőr rugalmasságát biztosító kollagén rostok termelődése, valamint a sejtek biokémiai aktivitása, mely feszesebb bőrt és jobb oxigenizációt biztosít.
 • Ezen hatások révén a kezelt terület a kúraszerű alkalmazás során látványos átalakul: a zsírpárna csökken, a cellulit látványosan javul, a bőr megújul. A legfejlettebb radiofrekvenciás technológiával végzett kezelések fájdalommentes komfortérzetet biztosítanak, ugyanakkor a magas energiasűrűség egyedülállóan hatékonnyá teszi a beavatkozást. Ennek segítségével rövid idő alatt látványos eredményeket és tartós hatást tudunk biztosítani pácienseinknek.

 

Várom szeretettel egy konzultációra!

 

VISSZA

Bejelentkezés

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész legyen kínálatainkból, akcióinkból, híreinkből.

A kezelések hatásosak és fájdalommentesek, de főként azért lettem visszajáró vendég a Hattyú klinikán, mert mindenki segítőkész és nagyszerűen bánnak a páciensekkel.
A Hattyú klinikán mindenki barátságos, a kezelések mellett a szép környezet is pozitív hatással volt rám.
Több bőrgyógyásznál jártam már, de Renáta a legprofibb mindannyiuk között, óriási szakértelme van, ráadásul mindig kedves és mosolygós. Szívesen járok hozzá kezelésekre.
Elsősorban a profi kezelések és az elegáns környezet miatt ajánlom a helyet mindenkinek.
A szülés után nagyon rosszul viseltem a rajtam maradt plusz kilókat, ezért eljöttem Renátához egy Venus Freeze kezelésre, ami a zsírpárnákon kívül a narancsbőrömet is megszüntette. Minden kismamának csak ajánlani tudom.
Imádok napozni és a családommal sokat járunk a tengerpartra nyaralni. Minden évben megvizsgáltatom az anyajegyeimet, mert már többször is előfordult, hogy leégtem és félek a melanómától. Renáta maximális alapossággal vizsgálja át a bőrömet, és magabiztosan dönti el, hogy melyik anyajegy okozhat problémát a későbbiekben.
Régóta problémás volt a bőröm, és a legdrágább arckrémek semmit sem segítettek. Dr. Kriston Renátát egy ismerősöm ajánlotta, és már az első kezelés után szemmel látható volt a javulás az arcomon. A kezelések teljesen fájdalommentesek, mindenkinek csak ajánlani tudom!
A doktornő kellő megértéssel és szakértemmel fordult hozzám és segített kiválasztani a legmegfelelőbb kezelést a problémámra. A hajam nő létemre nagyon ritka és vékonyszálú volt, a mezoterápiás kezelések óta viszont sokkal dúsabbnak és egészségesebbnek látszik az eddiginél.
Ma már idősebb korban is elvárják egy nőtől, hogy fiatalosan nézzen ki. A Hattyú Klinikán az arcom és a dekoltázsom bőrét fiatalíttattam meg, a doktornő profihoz méltóan végezte a munkáját, úgyhogy biztos, hogy 1,5 év múlva is visszajövök egy következő kezelésre.
Nagyon zavart a narancsbőröm, különösen amikor arra gondoltam, hogy mindjárt itt a nyár és bikinire kell vetkőznöm. A cellulit kezelés azonban nagyon pozitív eredményt hozott, ha tudom, milyen hatékony, már évekkel ezelőtt eljövök.
Barátságos fogadtatás, szép környezet, tökéletes szakértelem. Már évek óta járok a doktornőhöz, és nagyon elégedett vagyok vele és a kezeléseivel.
< >