Hattyú - Orvos-Esztétikai Klinika"
A hely, ahol a szépség újjászületik!

Elhízás

Elhízásról beszélünk akkor, ha a testsúly 20%-kal haladja meg a kívánatos értéket. Elhízás esetén a szervezet zsírtartalma nő meg az egészségeshez viszonyítva, míg a sportolók, testépítők esetében a magasabb testsúly megoszlik az izmok, csontok, zsír és víz tömege között.


Elhízás mérőszámai: BMI

Az elhízás egyik legáltalánosabban elfogadott mérőszáma a testtömeg-index, vagyis a BMI, melyet a kilogrammokban megadott testsúly és a méterben kifejezett magasság négyzetének hányadosaként kapunk meg (BMI= testsúly kg/ testmagasság m2).

Amennyiben a BMI 18 alatt van kóros soványságról, 20-25 között normális testsúlyról, míg 25-30 között már túlsúlyról, 30 -35 között I. fokú elhízásról, 35 felett pedig kóros elhízásról beszélünk. Az elhízás nem csupán esztétikai probléma, hanem súlyos egészségkárosító következményei vannak.


Az elhízás leggyakoribb szövődményei:

 • érelmeszesedés
 • magas vérnyomás
 • jelentősen növekszik a szív-, vese-, cukor- és agyér-betegségek kockázata
 • nőknél PCOS, meddőség, férfiaknál potencia zavar
 • ízületi betegségek: köszvény, porckopás
 • növekszik a daganatos betegségek kockázata
 • csökken a regenerációs hajlam


Az elhízás okai – nem csak a gének a felelősek!

Bár az elhízás hátterében számos ok meghúzódhat, mégis leggyakrabban a helytelen életmód: a nem megfelelő táplálkozás, a mozgáshiány következménye.  A testsúly növekedésnek indul, ha a kalória bevitel tartósan meghaladja a fizikai aktivitással leadott kalória mennyiséget. A szervezet a felesleges kalóriamennyiséget zsír formájában tárolja. A zsíros és a szénhidrátban gazdag ételek különösen magas kalóriatartalmúak. A mozgás nemcsak azért fontos, mert önmagában is kalóriát éget, hanem különös szerepe van abban, hogy a szervezet nyugalmi állapotában felhasznált energiamennyiséget, vagyis az alapanyagcserét nem engedi csökkenni.

Tény, hogy vannak olyan családok, ahol a családtagok nagyobb része elhízott, mint az átlag népességben. Ez felveti azt a lehetőséget, hogy az elhízás hátterében genetikai tényezők is szerepet játszanak.  A genetikai adottságok befolyásolják, hogy a szervezet milyen mennyiségű zsírszövet tárolására törekszik és ez hogyan oszlik el a testen. Kutatások viszont a gének szerepét a háttérbe szorították, és arra világítottak rá, hogy ezen családtagoknál a táplálkozási és életmódbeli szokások hasonlósága, tehát a szociális öröklődés eredményezi az elhízás kialakulását.

Jelentős szerepe lehet az elhízásban a környezeti tényezőknek: egyes kultúrákban a kövérség még a mai napig státusz-szimbólum, nők esetén pedig az anyaságra való alkalmasság jeleként értékelik.

Nagyon gyakori, hogy az elhízás hátterében pszichés tényezők állnak: sokan rosszkedvüket, unalmukat fojtják evésbe.

Előfordul, hogy bizonyos betegségek következményeként alakul ki az elhízás: gyakran hormonális rendellenességek a pajzsmirigy alulműködése, vagy a mellékvesekéreg túlműködése, ritkábban fejlődési rendellenességek és a központi idegrendszer érintettsége áll a háttérben. Egyes gyógyszerek (szteroid, antidepresszánsok) szedése is eredményezhet elhízást.

Az életkor előrehaladtával, különösen 30 év felett kisebb kalória bevitel mellett is elindulhat a hízás folyamata. Kisebb izomtömegük miatt a nők is nagyobb gyakorisággal híznak el, mint a férfiak.


Az elhízás tünetei

Az elhízás során kóros zsírlerakódást észlelünk, melynél 2 alaptípust tudunk elkülöníteni:

 • Az ALMA, férfias típusú, vagy ANDROID elhízásnál a zsírlerakódás az arcra, nyakra, mellekre és hasra lokalizálódik, központja a köldöktáj. Fokozott inzulintermelés és erőteljesebb férfi nemi hormon aktivitás mellett is ilyen típusú elhízást láthatunk.
 • A KÖRTE, nőies, vagy GINOID elhízás központja az alhas. Leginkább az alhas, a fenék és a combok érintettek.


Az elhízás speciális típusai:

 • Fájdalmas elhízás: érzékeny, nagyméretű, regionálisan jelentkező zsírdaganatokat láthatunk.
 • Lipodystrophia progressiva: a regionális elhízásnak az a típusa, ahol az alsó testrészen láthatunk zsírfelhalmozódást, míg a felső testrészre inkább a soványság jellemző.


Az elhízás kivizsgálása

Az elhízás esetében a diagnózis felállítása nem jelent gondot. Viszont nagyon fontos, hogy elindítsuk a páciens részletes kivizsgálását az elhízás hátterében esetlegesen meghúzódó ok felderítése és kezelése céljából. Illetve fel kell azt is kutatnunk, hogy az elhízás talaján milyen következmények alakultak ki.


Az elhízás kezelése

Fontos, hogy ha a páciens kivizsgálása során valamilyen okot derítettünk fel az elhízás hátterében, illetve az elhízásnak már szövődményei jelentkeztek, akkor az alapbetegségek és a szövődmények célzott kezelését elindítsuk.

 

 

A testsúly normalizálása érdekében három alappillérre kell támaszkodnunk:

 • Megfelelő étrendet kell kialakítanunk: a napi kalória bevitel kiszámításához irányadó lehet az, hogy a szervezet kalória igénye a fizikai aktivitástól függően 25-50 kcal testsúly kilogrammonként. Pácienseink számára orvosi ellenőrzés mellett, műszeres méréssel végigkövetett, hatékony, biztonságos, jo-jo effektus nélküli módszert nyújtunk a hosszútávú és egészséges testsúlycsök­ken­és megvalósításához. A fogyókúra során egészséges, jó ízű ételek fogyasztása mellett célzott zsírleépítést tudunk megvalósítani úgy, hogy az izomzat erősítése mellett a hiánybetegségek kialakulását is megelőzzük. Az étrend összeállításában kérjük szakember segítségét, és mindenképpen részesítsük előnyben a fehérjében, rostokban, vitaminokban gazdag, de zsírban és szénhidrátban szegény étrendet!
 • A rendszeres mozgást vezessük be mindennapjainkba. Természetes nehéz az elmacskásodott izomzatot azonnal munkára bírni, melynek a jelentős zsírtömeget is cipelnie kell. Ezért kezdetben az izomzat passzív mozgatását javasoljuk elektrostimulációs kezeléssel (Ultratone). Az izometriás összehúzódás során izmaink hozzászoknak a folyamatos terheléshez, beindul a méregtelenítés és fokozódik az alapanyagcsere. Majd térjünk át fokozatosan, vagy párhuzamosan olyan mozgásformákra, melyek jól adagolhatóak és nem igénylik, hogy a páciens saját súlyát tartsa, pl.: úszás, biciklizés, kocogás. Kövessük a fokozatosság elvét, de érjük el, hogy a napirendünkben 20 – 60 percet aktív mozgásra szentelünk.
 • Orvosi alakformáló eljárásokat azokban az esetekben érdemes bevetni, amikor a bevezetett diéta és mozgás mellett nem indul be a fogyás. Az Ilyen kritikus területek (leggyakrabban a has, fenék, csípőtájék és a combok területe) zsírbontását, alakformálását bízzuk szakemberre. A következő megoldások közül választhatunk a konzultációt követően: lokális zsírbontó kezeléseket epesavas injekcióval (Aqualyx), vagy zsírfagyasztást (CoolTech). Ezeket a módszereket szükség szerint az izomzatra, a zsírrétegre és a bőrre egyaránt ható izom- és bőrfeszesítő, méregtelenítő, valamint cellulit mérséklő biostimulációs, vagy radiófrekvenciás kezeléssel egészítjük ki.

 

Elhízás megelőzése

Célszerű lenne minden életkorban az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás segítségével arra törekedni, hogy az elhízást megelőzzük. Ezzel nagyban hozzájárulunk egészségünk védelméhez is. Folyamatosan igénybe vehetünk olyan alakformáló eljárásokat (CoolTech, Ultratone, Venus Legacy) is, melyek jó formánk megőrzéséhez jelentősen hozzájárulnak. Az elhízás megelőzése sokkal egyszerűbb, mint a kezelése.

Fontos, hogy a fogyókúránk, alakformálásunk során reális célokat tűzzünk ki és tudatosítsuk magunkban, hogy rövid idő alatt tartós fogyást nem tudunk elérni. Szinte naponta újabb és újabb fogyókúra csodákról szerezhetünk tu­do­mást, melyek az egyetlen és biztos módszert ígérik a leg­rö­vi­debb időn belül felesleges kilóik leadására. Biológiai okok miatt egészséges fogyás esetén 10 kg testzsír le­fo­gyá­sá­hoz 10 hétre van szükség. A gyors testsúlycsökkenés mindig a szervezet vízháztartásbeli változásaira, és az i­zom­szö­vet leépülésére vezethető vissza. A táplálkozási szokások lassú és ha­tá­sos megváltoztatása, a rendszeres mozgás bevezetése, valamint a hatékony alakformáló eljárások együttesen teszik lehetővé, hogy végre el­ér­jük a régen áhított célt: a megálmodott alakot és az e­gész­sé­ges testsúlyt tartani tudjuk.

 

Várom szeretettel egy konzultációra!

 

VISSZA

Bejelentkezés

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy mindig naprakész legyen kínálatainkból, akcióinkból, híreinkből.

A kezelések hatásosak és fájdalommentesek, de főként azért lettem visszajáró vendég a Hattyú klinikán, mert mindenki segítőkész és nagyszerűen bánnak a páciensekkel.
A Hattyú klinikán mindenki barátságos, a kezelések mellett a szép környezet is pozitív hatással volt rám.
Több bőrgyógyásznál jártam már, de Renáta a legprofibb mindannyiuk között, óriási szakértelme van, ráadásul mindig kedves és mosolygós. Szívesen járok hozzá kezelésekre.
Elsősorban a profi kezelések és az elegáns környezet miatt ajánlom a helyet mindenkinek.
A szülés után nagyon rosszul viseltem a rajtam maradt plusz kilókat, ezért eljöttem Renátához egy Venus Freeze kezelésre, ami a zsírpárnákon kívül a narancsbőrömet is megszüntette. Minden kismamának csak ajánlani tudom.
Imádok napozni és a családommal sokat járunk a tengerpartra nyaralni. Minden évben megvizsgáltatom az anyajegyeimet, mert már többször is előfordult, hogy leégtem és félek a melanómától. Renáta maximális alapossággal vizsgálja át a bőrömet, és magabiztosan dönti el, hogy melyik anyajegy okozhat problémát a későbbiekben.
Régóta problémás volt a bőröm, és a legdrágább arckrémek semmit sem segítettek. Dr. Kriston Renátát egy ismerősöm ajánlotta, és már az első kezelés után szemmel látható volt a javulás az arcomon. A kezelések teljesen fájdalommentesek, mindenkinek csak ajánlani tudom!
A doktornő kellő megértéssel és szakértemmel fordult hozzám és segített kiválasztani a legmegfelelőbb kezelést a problémámra. A hajam nő létemre nagyon ritka és vékonyszálú volt, a mezoterápiás kezelések óta viszont sokkal dúsabbnak és egészségesebbnek látszik az eddiginél.
Ma már idősebb korban is elvárják egy nőtől, hogy fiatalosan nézzen ki. A Hattyú Klinikán az arcom és a dekoltázsom bőrét fiatalíttattam meg, a doktornő profihoz méltóan végezte a munkáját, úgyhogy biztos, hogy 1,5 év múlva is visszajövök egy következő kezelésre.
Nagyon zavart a narancsbőröm, különösen amikor arra gondoltam, hogy mindjárt itt a nyár és bikinire kell vetkőznöm. A cellulit kezelés azonban nagyon pozitív eredményt hozott, ha tudom, milyen hatékony, már évekkel ezelőtt eljövök.
Barátságos fogadtatás, szép környezet, tökéletes szakértelem. Már évek óta járok a doktornőhöz, és nagyon elégedett vagyok vele és a kezeléseivel.
< >