Smink-és testtetoválás lézeres eltávolítása Q KAPCSOLT ND-YAG LÉZERREL

Tetoválás Q kapcsolt
Sokak számára jelent problémát a testen viselt vagy kozmetikai (száj, szemöldök, szem vonalát kiemelő) tetoválás. Ami néhány éve még jól mutatott a trendek, vagy testünk változása miatt, nem biztos, hogy évek múltán is előnyös. Eltávolításuk kihívás elé állítja a szakembereket is: megfelelő lézerberendezésre és gyakorlatra van szükség.

Az 1064 nm-es hullámhosszúságú fényt kibocsájtó Q kapcsolt Nd-YAG lézer segítségével lehetőségünk nyílik a tetoválások hegmentes eltávolítására. Kiválóan működik a felületesen elhelyezkedő, fekete és a sötét színű tetoválások esetén, de a színes tetoválások halványítására is alkalmas.

A lézer fényenergiája különböző festékekre különbözően hat. Egyes festékekben a kettős kötések felbontásával teszi a festéket színtelenné, a hosszabb molekulájú festékeket pedig feldarabolja. Ezt követően a fehérvérsejtek bekebelezik a festék maradványait, majd eltávolítják a szervezetből. A lézer igen nagy energiát képes kibocsátani, így a beállításoknál ügyelnünk kell arra, hogy a tetoválást körülvevő ép bőrt megóvjuk a hőkárosodástól.

A kezelés menete

A festék színe, mennyisége, az egymásra rakott rétegek száma és típusa is befolyásolja a szükséges lézerkezelések számát és a várható eredményességet. Már az első kezelés után megfigyelhető egy finom halványodás az eredeti tetoválás körvonalánál, de a tetoválás teljes elhalványulásához 3 – 8 kezelésre is szükség lehet. Két kezelés között általában 3-4 hét telik el, mivel fontos megvárnunk, hogy az előző kezelést követő bőrreakciók visszahúzódjanak, a hámlás megszűnjön.

A kezelést megelőzően 20-30 percre fájdalomcsillapító krémet helyezünk fel a kezelendő területre. A pontos paraméterek beállítását követően az egyes kezelések időtartama 10-30 perc, amely függ a kezelendő terület nagyságától, az alkalmazott festék színétől és fajtájától.

Ellenjavallatok

- sebgyógyulási zavar, hegesedésre való hajlam
- amennyiben korábbi lézerkezelések során pigmentációs-zavar lépett fel
- fényérzékenyítő gyógyszer szedése
- aktív fertőzés a kezelés helyén
- lázas állapot
- immunszupresszív kezelés, vagy betegség
- terhesség, szoptatás
- fény által provokált epilepszia

Utókezelés

A bőr a tetoválás eltávolítása után pirossá válhat és a napégésnek megfelelő kellemetlen égő érzésre lehet számítani. Néhány nappal a kezelést követően hámlás, esetleg pörkösödés előfordulhat. A terület jegelése javasolható a beavatkozást követő 1-2 órában, a későbbiekben pedig bőrnyugtató, illetve szükség szerint hámosító krémek alkalmazása ajánlott.
Mivel a kezelés fényérzékenyítő hatású, ezért a kezelés előtt és után 2 héten keresztül nem szabad napozni és szoláriumozni.
A kezelést követő napon általában már alkalmazhatóak a szokásos kozmetikumok, illetve – ha a kezelt terület lehámlását követően minimális színbeli eltérés jelentkezik a nem kezelt bőrhöz képest – krémpúder is feltehető.